Foredrag

Foredragene arrangeres i samarbejde med AOF Center Fyn og afholdes i Fredens Sognehus/Kirke.

Entré pr. foredrag: 75 kr. Alle 5 foredrag: 300 kr.

Tilmelding via AOF Center Fyn: tlf.: 6221 7373, e-mail: aftenskole@aofcenterfyn.dk, www.aofcenterfyn.dk

Der kan også købes billet ved indgangen mod kontanter eller mobilepay 39966.

6. november kl. 19.00: Foredrag med Lasse Soll Sunde

”Berlinmurens fald og kirken rolle”

Lasse Soll Sunde, der er freelance-korrespondent, vil fortælle om sine møder med en række af de vigtigste oprørere fra 1989-revolutionen, og vi kommer tæt på en række af de oprørske præster og de senere politikere og samfundstænkere, der udgjorde drivkraften bag de enorme omvæltninger, der for 30 år siden fik Berlinmuren til at falde. Efter næsten tre årtier hvor Berlin var delt i to, fik Tyskland gennem sin fredelige revolution i 1989 samlet de østtyske borgere under sloganet ”Wir sind das Volk”.

Dette bredte sig hurtigt sig til det meste af DDR, fordi de østtyske kirker organiserede modstanden. Kirkerne kom til at spille en afgørende rolle, da protesterne i især Leipzig og senere i Berlin tog til hen over efteråret 1989.

Foredraget giver mange nye indsigter om denne afgørende milesten i den moderne europæiske historie, ikke mindst fordi historien i høj grad er fortalt med tyskernes egne ord.

15. januar kl. 19.00: Foredrag med Claus Hagen Petersen

”Kongehusets moderne historie”

Claus Hagen Petersen, der er uddannet cand. mag. i historie, kommenterede i 15 år begivenheder i kongehuset på TV 2 og i DR, og han tager sit udgangspunkt i det herrens år 1863, som var et dramatisk år i Danmarks historie. Landet stod foran en krig mod Preussen, og med Frederik VII’s død samme år uddøde oldenburgerne – det gamle danske kongehus.
Vi starter her med Christian IX, der som den første Glücksborger satte sig til rette på den danske trone, og der vil blive givet et signalement af senere danske regenter og deres dronninger, og han vil også sætte kongehusets funktion i det danske samfund ind i et historisk perspektiv. Foredraget krydres med anekdoter og særprægede oplevelse fra hans mange års arbejde som kommentator ved TV–transmissionerne.

19. februar kl. 19.00: Foredrag med Preben Devantier

"Mit liv med musikken"

Preben Devantier debuterede i 1958 med det første danske, og dengang førende rockorkester, Melvis Rockband og kom på den måde med i inderkredsen af den spirende danske rockscene. Dermed lå vejen åben for en karriere som trommeslager. Op gennem tresserne spillede han med de største danske grupper såsom Defenders, The Cliffters og Melvis & His Gentlemen. Det helt store gennembrud kom midt i årtiet sammen med Peter Belli & Rivalerne, hvor han oplevede berømmelse og succes med skrigende teenagers, luksusbiler og hvad dertil hører. I slutningen af tresserne var han en del af den legendariske gruppe Steppeulvene.

I de sene 50’ere og op gennem 60’erne skulle der en hel del rebelskhed og mod til for at slide sig løs af de gældende normer. Som barn af en generation, der var vant til tørre tæsk, kæft, trit og retning, var det ikke altid lige let at få lov til at dyrke den løsslupne rockmusik. Preben fortæller både om de vilkår, man som ung havde på den tid, samt om de mange personlige oplevelser han havde sammen med rockstjernerne. På overfladen kørte det hele derudaf med succes og glamour, men backstage var der spændinger i relationerne og en masse eksperimenter med sex og stoffer. Preben er stadig aktiv musiker og er aktuel med gruppen Stepp 2.

18. marts kl. 19.00: Foredrag med Doris Ottesen

”Selma Lagerlöf  - en sagadronning”

Doris Ottesen er cand.theol. og exam. art i litteratur og var sognepræst i en række år, men har siden 1988 været beskæftiget med undervisning og foredragsvirksomhed. Doris er kendt over hele landet som genfortæller af de store klassiske romaner og er forfatter til en række bøger om litteratur, kristendom og kunst.
I dette foredrag fortæller hun om Selma Lagerlöf - en stærk og betagende kvindeskæbne fra det gamle Sverige. Selma Lagerlöf er en af de største fortællere i Norden, og som den første kvindelige forfatter modtog hun Nobelprisen i Litteratur i 1909. Blandt hendes betydeligste værker kan nævnes: ”Gösta Berlings Saga”, ”Jerusalem”, ”Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige”, ”Kejseren af Portugalien” samt ”Kristuslegender”.