Litteraturkreds 

Litteraturkreds i Fredens Kirke efteråret 2017

Har du lyst til at være med i en litteraturkreds i Fredens Kirke?

Vi mødes første gang torsdag den 14. september fra klokken 19.00 - 21.00. Efterfølgende mødes vi hver 14. dag frem til den 7. december.

Det ville være en fordel at have læst Ida Jessens roman: "Doktor Bagges anagrammer" til den første gang.

De kortere tekster, som vi skal læse, vil I få udleveret i kopi af mig. 

Jeg forestiller mig Paradiset som en form for bibliotek.

                          - Den argentinske forfatter Luis Borges.

Sammen skal vi fordybe os i en række yngre og ældre forfatteres værker: Vi skal med hovedet og hjertet læse to romaner samt uddrag fra digtsamlinger, novellesamlinger med fokus på teksternes livstolkninger og livsbilleder. Omdrejningspunkterne vil være emner som identitet, eksistens, erindringer og sorg (afsked).

Vi starter med at læse Ida Jessens anmelderroste roman: "Doktor Bagges anagrammer", der i Kristeligt Dagblad af anmelderen Lars Handesten betegnes somEt mesterligt portræt af en følsom kyniker.

I "Doktor Bagges anagrammer" skriver den dødsyge doktor Bagge anagrammer, mens han stadig passer sin praksis, om sit liv, sin lægegerning - og sidst men ikke mindst om en begivenhed, der har præget ham for livet; en begivenhed, der kan løfte sløret for, hvorfor doktor Bagge måske er bleveten følsom kyniker.

De sidste to gange i skal vi fordybe os i den islandske forfatter Jón Kalmar Stefánssons roman: "Nogenlunde på størrelse med universet" fra 2017: forfatteren og forlæggeren Aris rejser, efter flere år i København, tilbage til sin fødeby Kjarvik på Island for at besøge sin døende far.

Her fortælles om Aris vidtforgrenede slægts historie, om personlige erindringsnedslag i sorgens, dødens og tabets tegn, om længsler og livsløgne, men også om livsmod og livsglæde - om at rejse sig og komme videre.   

Vi skal ikke bruge bestemte måder at åbne teksterne på: At læse litteratur er for mig at se en samtale, hvor teksten åbner sig for læseren, og læseren åbner sig for teksten i gensidighed med respekt, nysgerrighed og opmærksomhed, undrende og åbent - både under læsningen og i dialogen os imellem.

God litteratur er litteratur, der i læsningen og genlæsningen kan blive ved med at åbne nye døre i os, men det kræver naturligvis, at vi både læser med hjertet og hovedet. Derfor skal vi også i mødet med tekster, der kan virke fremmede på os ikke lukke bogen i ordets bogstaveligste forstand. Tværtimod - det er både sundt og livsbekræftende ikke altid at være enige endsige kunne spejle sig et hundrede procent i det, vi læser.

Så formen i litteraturkredsen skal indfange og skabe et fælles rum, hvor vi sammen lytter til hinandens læsninger og bliver klogere på teksternes livstolkninger og livsbilleder for forhåbentligt at gå fra studiekredsen løftet og flyttet - og gerne med nye spørgsmål, der svirrer og summer til næste gang vi mødes.

Så at læse litteratur handler om på samme tid at blive kastet ud på de ti favne vand- og holde tungen lige i munden.

Jeg glæder mig til samværet og samtalerne om litteratur.

Gitte Henriksen (cand.mag. og seminarielektor) 

 

  Aktivitetskalender  
  Se flere datoer    
 Kirkeåret 
 
Trinitatis
Trinitatis. Trinitatis er den ”grønne tid” i kirkeåret, det vil sige den tid, hvor den liturgiske farve, farven på præstens me...
Læs mere 
  Præstens side  
  Prædikener, artikler og dagens tekst
Læs mere 
  Praktiske oplysninger  
 
Fødsel
Forældre skal kun anmelde fødsel, hvis der ikke har medvirket en jordemoder ved fødslen. I det tilfælde skal anmeldelsen være k...
Læs mere